Echipa României a ocupat locul al doilea dintr-un total de 10 țări participante la ediția din acest an a Campionatului European de Securitate Cibernetică (ECSC) desfășurat la Duesseldorf, în Germania, în perioada 7 – 10 noiembrie.

Aceasta este cea mai bună performanță înregistrată de România în cadrul competiției europene și se datorează atât experienței acumulate în etapa anterioară și pregătirii susținute a membrilor echipei pe parcursul acestui an, cât și dedicării instructorilor care le-au fost alături celor 10 componenți ai lotului.

În același timp, echipa României s-a bucurat de aprecierea juriului, fiind desemnată pentru al doilea an la rând drept echipa cu cea mai bună expunere a modului în care au rezolvat sarcinile de concurs.

Acesta a fost al doilea an în care România a participat la competiția europeană cu o echipă formată din 5 juniori cu vârste între 14 și 20 de ani și 5 seniori, cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani.

Campionatul European de Securitate Cibernetică se axează pe creșterea conștientizării privind nevoia de securitate cibernetică și de cunoaștere a amenințărilor din mediul virtual și pe identificarea și atragerea tinerilor cu aptitudini deosebite către sectorul IT și securitate cibernetică.

ECSC este o inițiativă a European Union Agency for Network and Information Security (ENISA) și se derulează în conformitate cu Planul de Acțiune privind Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a UE.

Succesul echipei României înregistrat la Duesseldorf a fost posibil mulțumită Serviciului Român de Informații, Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) și CERT-RO, care alături de sponsorii principali Bitdefender, Orange Romania și Microsoft, au organizat procesul de selecție și pregătire a membrilor echipei române.

Etapa națională de selecție a constat în exerciții din domeniul securității aplicațiilor web, atacului și apărării cibernetice, criptografiei, analizei traficului de rețea, reverse engineering, precum și simulări de prezentări publice.

Pentru a veni în sprijinul echipei selecționate SRI, Bitdefender, Orange România și Microsoft au organizat sesiuni de training cu scopul de a crește expertiza tehnică și de a dezvolta spiritului de echipă.

“Securitatea cibernetică este un domeniu de importanță strategică la nivelul națiunilor, un motiv suficient de important pentru tinerii pasionați de IT să se îndrepte către el. Noi îi încurajăm și îi sprijinim în demersul lor de pregătire și îi așteptăm în număr cât mai mare la selecția pentru campionatul de anul viitor când ne propunem să îi pregătim pentru locul întâi”, a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.