În perioada 9-11 octombrie 2019, România a organizat și a câștigat în premieră Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC). Echipa României, aflată la a cincea participare la acest eveniment, a reușit să depășească în clasament echipe din 19 state europene – Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveția, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia și Spania.

Selecția și pregătirea lotului României au fost realizate de SRI, prin Centrul Național CYBERINT, împreună cu CERT-RO și
Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice, alături de parteneri din mediul privat – Orange România, Bit
Sentinel, certSIGN, CISCO, Microsoft, PaloAlto Networks, Emag, Clico și Cybertas.

Campionatul European de Securitate Cibernetică este o inițiativă a Agenției Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) care își propune să dezvolte abilitățile tinerilor în domeniul securității cibernetice, precum și să le faciliteze contactul cu organizații care activează în acest domeniu.

În continuare, vă prezentăm interviul pe care căpitanul echipei României, Robert VULPE, l-a acordat reprezentanților Centrului Național CYBERINT, ca urmare a performanței realizate în cadrul competiției ce a avut loc la București.

De ce ai ales să îți desfășori activitatea în domeniul securității cibernetice? Spune-ne câteva cuvinte referitoare la background-ul tău în domeniu (ex. activități desfășurate în domeniul securității cibernetice sau care au avut impact în alegerea acestui domeniu, cursuri la care ai participat, hobby-uri).

„Încă de mic am fost foarte pasionat de a înțelege cum funcționează lucrurile. Probabil că am început cu mașinuțe și diverse jucării, iar pe la 9 ani am început cu limbaje de programare. De acolo a fost un pas foarte mic spre securitate cibernetică.

Prima vulnerabilitate majoră cred că am găsit-o pe la vârsta de 11 ani, în siteul unui joc. Era o vulnerabilitate de tip SQL Injection. Am testat să văd cum ar putea fi exploatată și imediat am contactat echipa din spatele acelui site pentru a-i înștiința. După ce am vorbit și le-am explicat impactul masiv (ar fi putut pierde toate datele utilizatorilor), i-am ajutat să repare problema și chiar m-au răsplătit cu beneficii în acel joc.

Sunt inspirat foarte mult în momentul de față de comunitatea de Cyber Security care s-a dezvoltat în Romania. Un impact major, în ceea ce privește dezvoltarea mea din ultimii trei ani, l-au avut și conferințele de Cyber Security organizate în România.”

Care a fost rolul școlii și al profesorilor în alegerea domeniului securității cibernetice?

„De mult timp am început să realizez că pot să învăț mult mai repede singur despre subiectele care mă interesează. Întotdeauna a fost așa, mai ales pentru Cyber Security, deoarece e un subiect foarte vast și greu de cuprins într-o materie. E o tema în continuă dezvoltare, deoarece atacurile care funcționau acum 5 ani, nu mai sunt deloc valide în momentul de față. Așa că întotdeauna trebuie să fiu pregătit, să mă informez despre noile tehnologii și cum ar putea fi abordate.”

Cum apreciezi că s-au derulat activitățile premergătoare competiției? (ex. activitățile de training, relaționarea cu coechipierii și cu organizatorii)

„Au fost bine organizate. Sponsorii au făcut eforturi majore să ne antreneze prin diferite scenarii realiste.”

Care au fost momentele care ți-au rămas întipărite în memorie, în ceea ce privește perioada de desfășurare a competiției?

„Concursul s-a desfășurat pe perioada a doua zile. Un moment foarte tensionat pentru noi a fost în ultimele 30 de minute ale primei zile de competiție. Mai aveam o singură probă de trecut pentru a termina tot. Echipa Italiei, cea cu care eram într-o bătălie puternică pentru primul loc, părea că a terminat tot, se relaxau, iar noi nu aveam nicio idee cum să trecem de ultima parte. Ne-am organizat, ne-am adunat în jurul unui singur laptop și am pus totul la cale.”

Cum putem să intrăm în interiorul acestei rețele și să luăm accesul de administrator? Am luat-o de la început, am verificat ce avem, și odată ce ne-am pus toți forțele la contribuție, am ajuns să ne completăm ideile. Cu 10 minute rămase, am reușit să rezolvăm și ultima problemă. Munca de echipa în acest scenariu a fost cheia.”

Care crezi că au fost principalele provocări cu care, atât tu, din postura de căpitan al echipei, cât și colegii tăi, v-ați confruntat pe perioada competiției?

„A fost foarte important pentru noi să depășim toate momentele în care credeam că nu se mai poate. Acest tip de concurs ne pune în poziția unui atacator real care vrea să intre într-un sistem protejat. Nu puteam să ne lăsăm descurajați de orice blocaj. Scopul era clar: să găsim o vulnerabilitate și să putem sparge sistemele, chiar dacă nu a mai reușit nimeni până atunci.”

Care crezi că sunt punctele forte care au contribuit în mod decisiv la câștigarea ECSC de către echipa României?

„Aș putea spune că unul din punctele decisive este faptul că fiecare membru al echipei este extrem de pasionat de securitate cibernetică. Majoritatea timpului este petrecut citind noi articole pe subiect. Fiecare dintre noi își va face o carieră în securitate
cibernetică.

Un alt punct decisiv este faptul că noi participăm în fiecare sfârșit de săptămână la câte o competiție de securitate cibernetică. Acest aspect ne-a ajutat foarte mult să creștem împreună și să colaborăm extrem de bine. Ne-a ajutat foarte mult și să ne înțelegem punctele forte ale fiecăruia.”

Care este relația ta cu colegii de echipă, acum că s-a terminat ECSC?

„Suntem foarte apropiați. Pot să spun că vorbim aproape zilnic.”

Cum apreciezi că s-au transformat oportunitățile voastre de carieră, în urma participării la ECSC?

„În timpul acestei competiții ne-am făcut foarte multe conexiuni în domeniul securității cibernetice, astfel că acest eveniment ne-a ajutat să creștem pe plan profesional.”

Cum vezi tu viitorul tău și al celor care participă la ECSC, în domeniul securității cibernetice?
„Pot spune doar că în momentul de față vrem să facem o impresie buna și anul acesta. Pentru viitor, eu și colegii mei lucrăm intensiv să fim o echipă foarte bună în competiții de securitate cibernetică, cu scopul precis de a fi foarte buni în acest domeniu.”

SURSA: Buletin Cyberint – semestrul I – 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *